Buku Baru: Air Mata Cinta Pembersih Dosa

mockup AMCPD

 

Buat apa mengejar harta dan kuasa bila segalanya bakal kita tinggalkan? Di liang nanti kau bakal bersendirian, tiada para insan tersayang yang bakal menemanimu, maka mengapa harus memberi perhatian berlebihan? Sampai bila engkau tak punya hubungan mesra dengan Allah? Sampai bila engkau terlena oleh kelapangan dan lalai akan serangan ajal? Buku ini mengingatkan kita betapa sementara hidup di dunia. Padahal, kesementaraan ini menentukan jawapan kepada perjalanan hidup kita; redha Allah atau murka-Nya.

Nukilan ulama klasik ternama ini menyapa setiap hamba yang berniat meninggalkan maksiat dan dosa. Ia mengajak siapa saja yang merasa punya catatan amal penuh noda untuk membersihkannya
dengan air mata. Banyak kisah tentang para sahabat Nabi, para wali berserta ayat, hadis dan syair disajikan agar kesedaran untuk bertaubat kian menebal dalam diri. Kisah-kisah itu menceritakan pelbagai pengalaman, kesedaran dan keinsafan yang boleh kita teladani atau pelajari dalam menjadi hamba yang bertaubat.
Bertaubat adalah jalan tercepat mendekati Allah. Dan, uniknya, pertaubatan yang hendak disampaikan Ibnu al-Jawzi kepada Anda bukan semata-mata pertaubatan setelah mengumpulkan dosa, tetapi sebentuk pembiasaan diri meraih pengampunan dengan melakukan pelbagai amalan di tengah keheningan malam.

 

Penulis: Ibnu al-Jawzi

Harga senaskhah: RM25

Muka surat: 216

Dapatkan di http://bit.ly/PembersihDosa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s